Gustibus.cz

* * * * * * * * * * * * * * * * *

  • Gastronomická Normandie: Camembert, Cidre, Calvados...
  • Kultovní Toskánsko s lekcí italského vaření

Degustace


Regionální gastronomie Alsasko

Aktuální nabídka semináře v Alsasku
Vinařský region Alsasko

Typickou alsaskou kuchyni představuji některé tradiční speciality: Choucroute garnie à l'alsacienne (něco na styl vepřo-zelo, ale bez knedla a navíc ještě ozdobené klobáskami, uzeným, jelítky a jitrničkami se zelím a podlitým vínem), koláče z listového těsta jako jsou např. Tarte aux oignons (cibulový koláč), Tourte au Munster (koláč se sýrem Munster) nebo Flammekueche (flambovaný s uzeným masem na cibulce), Truite au bleu (pstruh na modro), štika či losos, typický alsaský masový a zeleninový kotlík Baeckaoffa (viz recept) či kohout na víně Coq au Riesling. Rovněž zákusky jsou nám poněkud blízké: bábovka (Kougelhopf neboli Kouglof) či švestkový a mirabelkový koláč (tarte aux quetsches, tarte aux mirabelles).


Recept:

Baeckeoffe neboli potée boulangère (pekařův zapečený masový pekáč)

Přísady (rozpočet pro 6 osob):

500 g vepřové krkovičky
500 g jehněčího ramínka bez kosti
500 g hovězího předního
1 vepřová nožička a 1 ocásek (fakultativní)
1 kg brambor
3-4 cibule
1 mrkev
1 pórek
2-3 stroužky česneku
1/2 l ryzlinku rýnského plus vývar dle potřeby
několik kuliček nového koření a hřebíčku
špetka tymiánu
několik bobkový listů
sůl a pepř
zelená petrželka na ozdobu

Postup: Nakrájené maso marinujeme v bílém víně po dobu 24 hodin spolu se zeleninou a kořením. Druhý den oloupeme brambory a nakrájíme na plátky. Do zapékací nádoby (teriny) klademe plátky brambor, maso a zeleninu, zalijeme marinádou z vína a vývarem dle potřeby, přikryjeme víkem a pečeme 2-3 hodiny. Podáváme na stůl v zapékací terině (viz foto) za doprovodu míchaného salátu ze zelených listů.

Baeckeoffe Baeckeoffe

Snoubení s víny

Vhodnou kombinací k tomuto pokrmu je Riesling 2000 Les Ecaillers rodinného podniku Léon Beyer v obci Eguisheim. Tento vzorek ze stáje tohoto excelentního vinařství s úrovní Grand Cru je zelenkavo-zlatavého roucha a vyznačuje se báječnou vůní citrusových plodů, do které se mísí květy rozkvetlé lípy a medu s elegantním petrolovým dotekem. Na patře je velmi suché (specialita podniku), harmonické, s dlouhým dozníváním. Má velký potenciál k delší archivaci, ale již se dá perfektně snoubit s typickou alsaskou krmí, zvláště bylo-li k její přípravě použito stejné víno.